آموزش تغذیه

آموزش تغذیه

هدف: این مجموعه در دو بخش زیر جهت افزایش آگاهی تغذیه ای جانبازان عزیز شیمیایی تهیه شده است امید آنکه این برنامه گامی در جهت ارتقائ سلامت تغذیه ای این عزیزان باشد

1-       آشنایی با گروههای غذایی با تاکید بر ویژگیهای گروه هدف

2-       راهنمای رژیم غذایی در جانبازان عزیز شیمیایی

 

1-آشنایی با گروههای غذایی

داشتن یک برنامه غذایی سالم با رعایت سه اصل تعادل، تنوع و تناسب و کنترل کالری دریافتی، امکان پذیر است.

انسان برای دستیابی به سلامت کامل به تمام گروههای غذایی زیر نیاز دارد.

هرم غذای گروههای مختلف غذایی مورد نیاز بدن کدامند ؟

 

•        گروه نان و غلات

 

•        گروه سبزی ها

 

•        گروه میوه ها

 

•        گروه شیر و فرآورده های آن

 

•        گروه گوشت و جانشینهای آن

 

•        چربیها و قندها

 

هرم غذایی

1-گروه نان و غلات

این گروه شامل انواع نان بخصوص نوع سبوس دار، برنج، انواع ماکارونی و رشته ها، غلات آماده خوردن (مثل برشتوکهای صبحانه) و فرآورده های آنها به ویژه محصولات تهیه شده از دانه غلات کامل است.

گروه نان و غلات چه مواد مغذی را برای بدن ما تأمین می کنند ؟

•        انرژی

•        برخی ویتامینهای گروه ب (مانندB1 )

•        مقداری پروتئین

•        مواد معدنی مانند آهن و منیزیم

•        فیبر غذایی ( مواد غیرقابل هضم گیاهی)

 

روزانه چقدر از گروه نان و غلات باید بخوریم ؟

10-5 واحد در روز و هر واحد شامل:

-        1 برش 10×10 نان سنگک، بربری، تافتون ویا 30 گرم از نانهای صنعتی (انواع نان فانتزی) به اندازه یک کف دست بدون انگشت وبرای هضم بهتر و صرف انرژی کمتر مصرف نان فانتزی توصیه می شود

-        3 برش 10×10  نان لواش

-        1 فنجان برنج پخته، ماکارونی پخته ، رشته یا بلغور پخته

-        1 و 3/1 فنجان غلات صبحانه

-        یک عدد سیب زمینی متوسط پخته

-        یک چهارم لیوان غلات خام

-        3 عدد بیسکوئیت ساده سبوس دار

-        1عدد کیک یزدی                         

در وعده اصلی برنج کامل، ماکارونی، رشته یا بلغور مصرف کنید: بسیاری از غذاهای سنتی ما با برنج تهیه یا خورده می شوند. این غذاها شامل پلوهای مخلوط  و انواع پلو خورشتها   مانند استانبولی پلو، لوبیا پلو، هویج پلو و خورشت هایی که معمولاً با برنج می خوریم( خورشت لوبیا، خورشت قیمه، خورشت بامیه، خورشت قرمه سبزی، خورشت کرفس و غیره) و غذاهای تهیه شده با بلغور (آش ها و ...) است.

2-گروه سبزی ها

این گروه شامل انواع سبزی های برگدار، انواع کلم، لوبیا سبز ، هویج، نخودسبز، فلفل، کاهو، بادمجان، انواع کدو، قارچ،گوجه فرنگی و سایر انواع سبزی ها می باشد.

-        سبزی ها چه مواد مغذی به بدن ما می رسانند؟

سبزی ها تأمین کننده ویتامینهای آ ، ث، تعدادی از ویتامینهای   گروه ب بخصوص اسید فولیک، مواد معدنی مثل آهن و منیزیم و مقدار قابل توجهی فیبر غذایی هستند

مصرف سبزی های برگ سبز مثل اسفناج با منابع ویتامین C (مثل آبلیمو) با گوشت زیست دسترسی آهن این غذاها را افزایش میدهد

انواع سبزی ها از جمله موارد زیر را مصرف کنید:

•        سبزی های زرد یا نارنجی مثل هویچ منابع مهم کاروتنوئیدها هستند.

•        سبزی های نشاسته ای مثل سیب زمینی

•        سبزی های سالاد مثل کاهو، گوجه فرنگی و خیار

•        برای سهولت جویدن می توا نید سبزی های خوردن ویا سالادی را درست قبل از مصرف کاملا خرد کنید

•        برای سهولت جویدن می توا نید سایر سبزی ها را پخته بخورید وسبزیهای رنگی برای شما مفیدتر هستند و برای جذب بهتر آنهارا پخته مصرف کنید

•        غذاهای با پایه سبزی ها را بیشتر مصرف کنید، مثل خورشت بامیه، خورشت نخود سبز، خورشت اسفناج، کدو وعیرو ، سبزی پلو، آش هاو ...

•        سبزی های پخته می توانند از سبزی های تازه یا منجمد تهیه شوند

•        سبزی های کنسروی مقادیر زیادی نمک دارند و نباید مصرف شوند

•        سیب زمینی آب پز یا کبابی را بجای انواع سرخ شده مصرف کنید

روزانه چقدر از گروه سبزی ها باید بخوریم؟

مقدار توصیه شده روزانه مصرف سبزی ها 5-6 واحد در روز است.

یک واحد از گروه سبزی ها چقدر است ؟

•        یک لیوان سبزیهای خام برگدار (اسفناج و کاهو) ویا یک بشقاب سبزی خوری سبزی خوردن

•        نصف لیوان سبزیهای پخته یا خام خُردشده

•        نصف لیوان نخود سبز، لوبیای سبز و هویج خُردشده

•        یک عدد گوجه فرنگی متوسط

•        نصف لیوان آب سبزیها ویا عصاره آنها

3-گروه میوه ها

این گروه شامل انواع میوه ها، آبمیوه های تازه طبیعی، کمپوت میوه و میوه های خشک (خشکبار) است. انواع میوه ها از جمله سیب، گلابی، مرکبات، هندوانه،  توت، انگور و موز و میوه هایی مثل زردآلو و هلو را مصرف کنید. آبمیوه کمتر مصرف کنید، چون فیبر کمتری دارد. میوه های خشک شده(خرمای خشک شده، برگه زردآلو، کشمش و آلو ) معمولاً انرژی بیشتری دارند و بهتر است خیسانده انها را مصرف کنید. برای سهولت جویدن بهتر است میوه های تازه را بصورت فالوده استفاده کنید. به میوه های کنسرو شده مقدار زیادی قند اضافه می شود و باید به صورت گاهگاهی و کمتر مصرف شوند.

سیستم کد رنگی میوها و سبزی ها

مواد شیمیایی گیاهی      میوه ها و سبزی ها         رنگ ها

لیکوپن گوجه فرنگی وفراورده های آن، گریپ فروت صورتی، هندوانه       قرمز

آنتوسیانین، پلی فنل انواع توت، انواع انگور آلو       قرمز/ ارغوانی

آلفا وبتا گزانتین        هویج، عنبه، کدو تنبل         نارنجی

بتا-کریپتوگزانتین، فلاونوئیدها         گرمک، هلو، پرتقال، شلیل   نارنجی/ زرد

لوتئین،زیاگزانتین       اسفناج، آووکادو، شلغم سبز          زرد/ سبز

سولفورافین، ایندول   کلم پیچ، کلم بروکلی، گل کلم، کلم فندقی         سبز

سولفیدهای آلیل      پیاز، سیر، پیازچه، تره فرنگی         سفید /سبز

میوه ها چه مواد مغذی به بدن ما می رسانند؟

مواد مغذی مهم این گروه شامل ویتامینهای آ ، ث ، مواد معدنی مثل منیزیم و فیبر غذایی است.

روزانه چقدر از گروه میوه ها باید بخوریم

مقدار توصیه شده روزانه مصرف میوه ها 4-2 واحد در روز است.

یک واحد از گروه میوه ها چقدر است ؟

•        یک عدد میوه متوسط مانند سیب، پرتقال، هلو

•        نصف گریپ فروت

•        یک چهارم طالبی متوسط

•        نصف لیوان میوه های پخته یا کمپوت میوه

•        یک چهارم لیوان میوه خشک یا خشکبار

•        سه چهارم لیوان آبمیوه تازه طبیعی

•        انگور 15 حبه ، پرتقال 1عدد م ، خربزه 300 گرم           هندوانه 400 گرم ، نارنگی یا انجیر یا خرما 2عدد ، زردآلو 4عدد

آماده سازی میوه ها و سبزی ها:

بعضی مواد مغذی و فیتوکمیکال ها (ترکیبات شیمیایی گیاهی  و رنگی موجود در میوه ها و سبزی ها) در اثر پخت تخریب می شوند و بعضی خراب نمی شوند. در واقع در بعضی موارد زیست دسترسی یک ماده مغذی بوسیله پخت بیشتر می شود، مثلاً جذب کاروتنوئیدها از گوجه فرنگی پخته بیشتر از انواع خام است. به عنوان یک اصل کلی میوه ها و سبزی ها می توانند در حالتی خورده شوند که برای مصرف کننده خوشمزه تر باشند، هرچند که بهتر است خام خورده شوند. وقتی سبزی ها پخته می شوند، نباید بیش از حد پخته شوند چون مواد مغذی آنها از بین می رود. تفت دادن روش موثری برای پخت سبزی ها است و اتلاف مواد مغذی را به حداقل می رساندو محصول خوشمزه ای با بافت خوب ایجاد می کند. ماکروویو کردن ملایم و بخار پز کردن هم بهتر از سرخ کردن و جوشاندن طولانی مدت است. معمولاً وقتی سبزی ها پخته می شوند، استفاده از مقدار کمی روغن مفید است، چون جذب ویتامین های محلول در چربی(مثل ویتامین های A,E) و سایر ترکیبات رژیمی محلول در چربی مثل کاروتنوئیدها را افزایش می دهد. در صورت لزوم میوه های منجمد و کنسروی و سبزی ها قابل قبول است، چون سطح خوبی از مواد مغذی در هردو فرایند به خصوص انجماد حفظ می شود. برای سبزی های کنسروی انواع بدون نمک را انتخاب کنید.

4-گروه شیر و فرآورده های آن

این گروه شامل موادی مانند شیر، ماست، پنیر، کشک، دوغ و  بستنی ساده می باشد.

گروه شیر و فرآورده های آن چه مواد مغذی به بدن ما می رسانند؟

مواد غذایی این گروه تأمین کننده بخشی از پروتئین مورد نیاز، کلسیم، فسفر، ویتامین ب2(B2) و سایر مواد مغذی می باشد

روزانه چقدر از گروه شیر و فرآورده های آن باید بخوریم؟

مقدار توصیه شده روزانه مصرف گروه شیر و فرآورده های آن 3-2 واحد در روز است. برای تامین انرژی بیشتر بهتر است از انواع چربی دار استفاده شود

برای اجرای این توصیه ها به موارد زیر توجه کنید:

•        در روز 3 فنجان ماست یا شیر مصرف کنید

•        شیر غنی شده با کلسیم را در صورت موجود بودن، انتخاب و مصرف کنید.

•        بجای دوغ های شور از دوغ های طبیعی استفاده کنید، چون دوغ های شور علاوه بر پر نمک بودن، بعلت رقیق شدن با آب کلسیم کمتری دارند.

•        کافئین را با محصولات لبنی مصرف نکنید. چون  جذب کلسیم شیر و محصولات لبنی را کاهش می دهند.

•        اضافه دریافت نمک باعث دفع کلسیم می شود،پس نمک مصرفی خود را محدود کنید.

اگر مایل به مصرف محصولات لبنی نیستید یا امکان خوردن آنها را ندارید، می توانید به عنوان جایگزین های دارای مقدار معادل کلسیم در یک واحد غذاهای زیر را مصرف کنید:

-        یک لیوان نوشیدنی سویای غنی شده با کلسیم و ویتامین B12 در هر 100ml ، 100 میلی گرم کلسیم دارد ( نوشیدنی سویای غنی نشده کلسیم کافی را تامین نمی کند)

-        یک لیوان بادام

-        5 عدد ساردین یا نصف لیوان ماهی سالمون با استخوان

-        یک لیوان غلات صبحانه غنی شده با کلسیم

یک واحد از گروه شیر و فرآورده های آن چقدر است ؟

•        یک لیوان شیر یا ماست کم چرب

•        45-30 گرم پنیر

•        یک چهارم لیوان کشک دو لیوان دوغ

•        یک و نیم لیوان بستنی ساده پاستوریزه وکم چر

5-گروه گوشت و جانشینهای آن

این گروه شامل انواع ماهی، مرغ، گوشتهای قرمز (گوساله و گوسفند)، تخم مرغ، انواع حبوبات(نخود، انواع لوبیا، عدس و لپه و...) و مغزها (گردو، بادام، فندق، پسته و...) است. البته بهتر است برای افزایش انرژی و موادمغذی از مغزها در تمام غذاها استفاده شود

گروه گوشت و جانشینهای آن چه مواد مغذی به بدن ما می رسانند؟

موادغذایی این گروه تأمین کننده پروتئین، برخی ویتامینها مثل ب12، ب6 و مواد معدنی مثل آهن، می باشند. به ویژه مغزها دارای مواد آنتی اکسیدان و چربیهای مفید هستند

یک واحد از گروه گوشت و جانشینهای آن چقدر است ؟

      90-60گرم از انواع گوشت پخته (3-2 تکه خورشتی 30گرمی پخته)

      نصف ران متوسط مرغ یا نصف سینه متوسط مرغ

      یک تکه ماهی به اندازه کف دست

      2 عدد تخم مرغ *

      نصف لیوان حبوبات پخته

      یک سوم لیوان از انواع مغزها (گردو، پسته و ...) و یا دو قاشق غذا خوری

*افرادی که کلسترول بالا و بیماریهای قلبی-عروقی دارند و یا دیابتی هستند باید طبق نظر متخصص تغذیه، تخم مرغ مصرف کنند.

مغزها:در رزیم غذایی شما نقش بسیار مهمی دارند از نظر پروتئین، چربیها و ویتامین ای  اسید فولیک و برخی از مواد معدنی مانند کلسیم، فسفر، آهن، روی، منیزیم. البته به شرط آنکه تازه و بدون نمک باشند و برای سهولت در جویدن بصورت خرد و یا رنده شده در غذاها سوپها، سالادها و ماست و پنیر مصرف شوند

6-چربیها و قندها

چربیها منبع عمده انرژی  و نیز حامل ویتامینهای محلول در چربی و اسیدهای چرب ضروری مانند امگا3 میباشند و بطور متوسط 40% انرزی شما را تامین میکنند

نیمی از روغن مصرفی از نوع روغن زیتون و یا کانولا ویا کلزا باشد

روغنهای امگا 3

جزء اسید های چرب ضروری و باید از رژیم غذایی تامین شوند. مهمترین منابع آن:

 ماهی های روغنی، گیاهانی مثل سویا و کانولا، مواد غذایی غنی شده و مکمل هاست

مصرف روغن ماهی همراه با آنتی اکسیدان ها موجب تقویت و تعدیل سیستم ایمنی می شود و خطر بسیاری از بیماری ها را پایین می آورد.

2-راهنمای رژیم غذایی در جانبازان شیمیایی

 

در جانبازان شیمیایی مشکل تنفسی منجر به دریافت کم غذا و کاهش وزن و سوء تغذیه میشود که یکی از مشکلات این عزیزان است سوء تغذیه طولانی مدت موجب کاهش میزان تنفس در آنها است.

بنابراین یک رژیم غذایی سالم نقش کلیدی را در درمان و کنترل بیماری دارد براساس انجمن ریه امریکا این افراد به انرژی بیشتری (10 برابر افراد سالم) برای تغذیه خوب نیاز دارند.

گرچه رژیم غذایی سالم بیماری را درمان نمی کند اما انرژی برای فعالیت‌ها و زندگی را فراهم می کند در اثر سوء تغذیه 65-25% دچار کاهش وزن شده و کمبود کالری در اثر بی اشتهای عصبی، تنفس کم، دیسترس گوارش ایجاد میشود و صحیح غذا خوردن به مقاومت در برابر عفونت سینه که در این بیماران رایج است کمک می‌کند. منظم غذا خوردن به سلامتی کمک می‌کند.

راهنماهای تغذیه ای شامل:

1-حفظ وزن سلامتی: اضافه وزن کار قلب و ریه را بالا می برد و کم وزنی باعث ضعف و خستگی شده و احتمال ابتلا به عفونت را بالا می برد و عفونت سینه مشکل تنفس را سخت تر می کند.

بنابراین وزن خود را کنترل کنید:

- حداقل هفته ای یکبار وزن کردن به کنترل وزن کمک می‌کند.

اگر داروی مدر و یا استروییدها را مصرف می کنید.و یا  اگر کاهش و یا افزایش وزن نیم کیلو یا بیشتر در روز یا kg 5/2 در ماه باشد باید با پزشک مشورت کنید.

چگونه می توانیم کاهش یا افزایش وزن وزن نرمال را تشخیص دهیم؟

رایج ترین روش اندازه گیری نمایه توده بدنی ویا BMI است با تهیه یک ترازو و اندازه گیری قد و وزن می‌توان وزن خود را در حد عادی نگهداشت.

اگر وزن بر حسب کیلوگرم تقسیم بر عدد قد بر حسب متر ضربدر خودش شود  عددی بدست می آید که اگر بین 25-20 باشد نرمال است کمتر از آن کم وزن  و بیشتر از آن پر وزن است .

وزن (کیلوگرم)

2(قد) متر

 نمایه توده بدن مناسب در دامنه 25-20 است    

اضافه وزن نمایه توده بدن 25 تا 30 است

چاقی نمایه توده بدن بالای 30 است                                                        

-        حفظ وزن و BMI خطر بسیاری از بیماری های مزمن (قلبی- عروقی، دیابت، سرطان ...) را کاهش می‌دهد.بعلاوه ورزش منظم ومداوم درکنترل وزن و حفظ سلامتی مهم است

خطرات کاهش وزن

-        کاهش حافظه

-        استوپروز  (از دست دادن توده استخوانی) و شکننده شدن آنها

-        کاهش قدرت وتوانایی عضلانی

-        کاهش سیستم ایمنی و دفاعی و ابتلائ به عفونتها

خطرات ناشی از افزایش وزن:

-        دیابت نوع 2

-        فشار خون و کلسترول خون

-        بیماریهای قلبی- عروقی و سکته

-        برخی از سرطانها

-        استئوآرتریت

-        سنگ های صفراوی

-        تاخیر در زمان واکنش و کاهش فعالیت جسمی

مزایای فعالیت منظم و مداوم

-        فعالیت احتمال افزایش وزن را کم می کند

-        فعالیت موجب افزایش قدرت عضلانی- مقاومت و انعطاف پذیری میشود

-        فعالیت کمک به جلوگیری از چاقی- دیابت ، بیماریهای قلبی- عروقی و سکته، آرتریت، فشارخون و اختلات روانی میکند

-        موجب بهبود عملکرد اندام ها میشود

-        کاهش استرس و افزایش انرژی مورد نیاز و بد خلقی میشود

-        ریسک شکستگی استخوان و سایر صدمات راکاهش میدهد

-        موجب بهبود سیستم ایمنی و بهبودی سریع از بیماری میشود

2-مقدار زیادی مایعات بنوشید:

مگر اینکه پزشک آنرا منع کرده باشد در غیر این صورت شما باید 8-6 لیوان از نوشابه های غیر کافئین دارمانند آب، شیر، آب میوه استفاده کنید،مصرف مایعات باعث بهبود عملکرد موکوس می شود البته مقدار بیشتری در طول روز در شب کمتر باشد. از مصرف مایعات همراه با غذا خودداری کنید

•        نوشیدنیها را بعد از غذا میل کنید.

•        در حین غذا خوردن نوشیدن مایعات باعث پر شدن زودتر معده و موجب احساس پری معده می شود

•        اگر در هنگام غذا خوردن نیاز به آب داشتید آنرا بچشید و باعث می شود که غذا راحت تر فرو رود.

3-کاهش دریافت سدیم(نمک):

سدیم زیاد باعث احتباس آب می شود و تنفس را مشکل می کند در موقع تهیه غذا به آن نمک اضافه کنید دریافت سدیم را از طریق زیر کنترل کنید

•        میزان سدیم غذاها را چک کنید بسیاری از غذاهای آماده و کنسروی میزان سدیم بالایی دارند

•        از غذاهای کنسروی استفاده نکنید

•        بر چسب انها را از نظر میزان سدیم ببینید اگر میزان سدیم در هر واحد بیش از 300 میلیگرم باشد آنرا مصرف نکنید.

•        نمکدان را از سفره و آشپزخانه خارج کنید (دور از چشم و فکر باشد)

•        از چاشنی های کم نمک استفاده کنید سیر، آب لیمو، کاری، پیاز ، رزماری، جایگزین های مناسبی هستند.

•        از جایگزین های نمک و چاشنی های نمکدار اجتناب کنید و ممکن است ترکیبات دیگری داشته باشند که برای شما مضر باشد مثل پتاسیم که با مکمل پتاسیم شما تداخل کند.

•        از غذاهای تازه بجای کنسروی استفاده کنید

•       

4-در هنگام غذا خوردن از اکسیژن  استفاده کنید:

اگر پزشک شما اکسیژن درمانی مداوم را توصیه کرده حتماً در موقع غذا خوردن از آن استفاده کنید زیرا برای خوردن و هضم غذا به اکسیژن بیشتری نیاز دارید

5-از مصرف غذاهای گازدار و یا بیش از حد غذا خوردن اجتناب کنید

وقتی بیش از حد غذا بخورید معده حجیم شده و تنفس مشکل تر می شود حذف نوشابه های کربناته و غذاهایی که گاز تولید می کنند به بهبود تنفس کمک می کند

•        غذاهای پر کالری را در مقدار کمتر و دفعات بیشتر مصرف کنید

•        اگر کم وزن هستید غذا های پر کالری  در مقدار کم و دفعات بیشتر باعث کفایت بیشتر کالری غذا می شود و این کار موجب تنفس بهتر می شود از فرآورده های کم کالری و کم چربی اجتناب کنید.

•        وعده های غذایی خود را با میان وعده های پر کالری مانند کیک شیردار یا کراکر با کره بادام زمینی تکمیل کنید.

•        برای یشگیری از یبوست فیبر کافی را در رژیم خود داشته باشد

•        غذاهای پر فیبر مانند سبزیجات حبوبات خشک(در صورت خیساندن قبل از پخت)، سبوس، دانه‌های کامل غلات، ماکارونی و میوه های تازه از طریق کمک به حرکت دستگاه گوارش به هضم غذا کمک می کند

•        سبزیهای نفاخ: نعناع، پیاز، کلم بروکلی، نخود، جوانه ، ذرت ،  کدو سبز، شلغم، لوبیاها (باستثنای لوبیا سبز) نباید خام مصرف شود میوه‌ها:   خربزه، سیب خام  وغذاهای زیاد سرخ شده خودداری شود

برای اجتنات از مشکل تنفس در هنگام غذا خوردن:

•        مسیر هوای خود را قبل از غذا خوردن تمیز کنید

•        غذای خود را به آهستگی بخورید و بجوید

•        برداشتن تکه های کوچک غذا و به آهستگی جویدن موجب دریافت انرژی بیشتر و تنفس بهتر می شود

•        غذاهایی بخورید که جویدن آنها راحت است مانند هلیم، گوشت کوبیده، الویه

•        0به شرط بهداشتی بودن) آشها و سوپهای غلیظ. این مسئله کمک به حفظ انرژی میکند و تنفس بهتر می شود

•        مقدار وعده های غذایی کم و دفعات آنرا بیشتر کنید

•        بجای سه وعده درشش وعده کوچک میل کنید باعث می شود که احساس پری معده نباشد و تنفس راحت تر باشد.

•        هنگامی که بطور مستقیم نشسته اید غذا بخورید. در غیر اینصورت به دیافراگم فشار آورده می شود.

•        ، اگر نفس مشکل است از ابزار اکسیژن استفاده کنید تا نفس بگیرید.

•        دارو درمانی تنفس را یکساعت قبل از غذا انجام دهید.

•        قبل از غذا خوردن استراحت کنید.

•        معده پربا فشار به دیافراگم تنفس را مشکل می کند.

•        نوشیدنیها را در پایان غذا استفاده کنید

•        دریافت کافئین را محدود کنید ممکن است با داروها تداخل کند.

•        غذاها را از گروههای اصلی تامین کنید. میوه ها و سبزیها، شیر، غلات و گوشت

•        با هر وعده غذایی یک میوه یا سبزی بخورید.

•        بجای گوشت های فرآیند شده مانند سوسیس ، کالباس و ... . از گوشت و ماهی های تازه استفاده کنید

•        از میان وعده های غذایی تازه بجای صنعتی استفاده کنید.

•        از کراکر های نمکی و کلوچه ها و بیسکویت های نمکدار استفاده نکنید.

•        از سایر غذاهای نمکدار مانند سوسیس ها و دسرها بخصوص در خارج از منزل استفاده نکنید.

•        اگر مشکل تنفس در صبح دارید، صبحانه را حذف نکنید از صبحانه مایع یا مکمل ها استفاده کنید

نکات لازم در تغذیه سالم:

-        عدم حذف وعده غذایی

-        استفاده از فرآورده های شیر و دسرهای کم چرب

-        استفاده از نمک در سفره درحد 3/2 ق.م در روز

-        مصرف زیاد مایعات مانند آب، آب میوه، شیر و دوغ بی نمک

-        باقیمانده غذا در یخچال نگهداری شود و موقع مصرف کاملاً داغ شود

-        دمای غذای مصرفی زیاد داغ ویا سرد نباشد

-        عدم مصرف در صورتی که بوی نامطبوع داشته باشد

-        استفاده از روغن های مایع به ویژه زیتون کانولا ویا کلزا

-        حداقل 3-2بار در هفته از ماهی استفاده کنید

-        حدقل 2 ساعت قبل از خواب غذا بخورید

-        صبحانه نان توست با کره و پنیر وچای و گاهی تخم مرغ آب پز یا نیمرو

-        اگر مشکل دندان ندارید از مغزها استفاده کنید برای افزایش وزن شکلاتها، بستنی مفید است

-        اگر در طول شب احساس تشنگی و گرسنگی می کنید موقع خواب یک لیوان شیر با بیسکویت شکلاتی استفاده کنید.

-        برای افزایش کالری غذا ازمغزها، کره، خامه، روغن زیتون استفاده کنید

-        برای افزایش پروتئین غذا از پودر شیر،پنیر رنده شده، ماست چکیده، مغزها، تخم مرغ  وگوشت چرخ شده استفاده کنید

-        مکملهای تغذیه ای زیر میتوانند مورد استفاده قرار گیرند: کوآنزیم کیو10،سلنیم، ویتامین ای، ث، وروغن ماهی.

 

/ 0 نظر / 268 بازدید